air-in®
FI EN ES POR
Aurinko tehostaa lämmöntalteenottoa tuloilmaikkunassa

Hyödynnä talvella auringon antama energia

Auringolla on huomattava lämmittävä vaikutus myös talvella. Tuloilmaikkunassa hyödynnetään tätä auringon lämpövaikutusta korvausilman esilämmityksen tehostamisessa. Tammikuussa tuloilma lämpenee aurinkoisina päivinä ikkunan välissä tehokkasti, jolloin korvausilman lämmittämiseen tarvitsee käyttää vähemmän energiaa. Tämä on taloyhtiön energiansäästön kannalta merkittävä asia.

Auringon vaikutusta tuloilmaikkunassa voidaan tarkastella vertailemalla perinteistä karmiventtiiliä ja tuloilmaikkunaventtiiliä. Käytännössä eron näiden kahden asian välillä näkee ymmärrettävämmin vertailtaessa eri venttiilien sisäänpuhalluslämpötiloja. Karmiventtiilissä tuloilman lämpötila pysyy lähellä ulkolämpötilaa auringon paisteesta riippumatta. Tämä voi lisätä vedon tunnetta aurinkoisina päivinä. Tuloilmaikkunassa taas tuloilma lämpenee entisestään auringon vaikutuksesta.

Karmiventtiilin ja tuloilmaikkunaventtiilin sisäänpuhalluslämpötiloissa on talvella huima ero.

Kun pakkasta on useampi aste ja aurinko paistaa, on tuloilmaikkunan hyötysuhde parhaimmillaan. Vaikka aurinko paistaisi pilviverhon takaa, sen lämpövaikutuksen huomaa. Kevättalvella tuloilman lämpeneminen on suurimmillaan. 

Esilämmitettyä ilmaa säällä kuin säällä vuorokaudenajasta riippumatta

Tuloilmaikkunassa korvausilman esilämmitys ei perustu pelkästään auringon lämmittävään vaikutukseen vaan ikkunan lämpöhäviön tehokkaaseen hyödyntämiseen. Aurinko antaa vain oman lisänsä. Jos yöllä lämpeneminen on esimerkiksi -15 asteen pakkasessa noin 20 astetta, niin auringon paisteessa lämpeneminen voi moninkertaistua. Katso testauslaboratoriosta otetut lukemat alla. Ensimmäinen mittaus on otettu aamuyöllä ja toinen aamupäivällä aurinkoisella säällä. Molemmissa ulkoilman lämpötila on suunnilleen sama.

Air-In laboratorion mittaukset Air Termico 800 venttiilillä

Aika

Ulkoilma

Tuloilma

24.02.2018 klo 5:00

-14.89

4.98

27.02.2018 klo 11:00

-14.80

26.75

Automaattinen lämpötilan säätö poistaa energiahukan

Myöhemmin keväällä/kesällä ulkolämpötilojen noustessa, lämpeneminen ikkunan välissä lakkaa ja ilma alkaa virtaamaan suodattimen kautta suoraan huoneeseen esilämpenemättä. Esimerkiksi Air Termico tuloilmaikkunaventtiilissä ei tarvitse tehdä mitään erillisiä kesäsäätöjä, vaan kaikki tapahtuu automaattisesti. Näin vältetään inhimillisten virheiden tuoma energiahukka.

Lue lisää tuloilmaikkunan toiminnasta täältä tai tule vierailemaan testauslaboratorioomme Riihimäelle. Sovi aika etukäteen asiakaspalvelu@dir-air.fi

Käytännön esimerkki auringon vaikutuksesta lämpenemiseen

Esilämmitettyä korvausilmaa
Auringon lämpövaikutus näkyy "piikkeinä" tilastossa. Air Termico 800 tuloilmaikkunaventtiili

 

Tutustu Air-In testauslaboratorioon tästä.